Griepvaccinatie

Griepvaccinatie 2022 – 2023

Echte griep is geen “erge verkoudheid”: echte griep is een ernstige ziekte waardoor jaarlijks heel wat mensen sterven, ook in België. Een spuitje biedt bescherming tegen de griep en meer nog tegen zijn ernstige complicaties zoals longontsteking, wat vaak behandeld moet worden in het ziekenhuis. Mensen die ingespoten worden hebben dus minder kans om ziek te worden wanneer de griep zich aanbiedt (meestal pas in december, januari en februari). 

Stap 1: afhalen griepvaccin

Iedereen kan zonder voorschrift een griepvaccin kopen bij de apotheker. Als u behoort tot de risicogroepen (zie onderaan), dan voldoet u aan de terugbetalingsvoorwaarden. 

Stap 2: vaccineren

Vaccineren gebeurt steeds op afspraak. Reserveren kan telefonisch of via deze link

De griepprik wordt best gegeven tussen midden oktober en midden december.

 We voorzien speciale prikmomenten om de drukte in de praktijk aan te kunnen. Deze afspraken zijn uitsluitend bedoeld voor het zetten van het griepvaccin. De dokter kan niet ingaan op andere zaken (voorschriften, resultaat besprekingen of andere vragen) om het voor uzelf en de andere patiënten zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Aandachtspunten:

– doe makkelijke kledij aan

– tijdens deze consultatie zal enkel het remgeld worden aangerekend: €4, of €1 indien u recht hebt op verhoogde tegemoetkoming. Neem hiervoor uw elektronische ID mee.

– na het zetten van vaccin is er een wachttijd van 15 minuten in de wachtkamer voorzien

– extra aandacht: indien u klachten heeft van koorts, hoest, ademhalingsproblemen, spierpijn, keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, geur- en smaakverlies, verkoudheid, diarree mag u niet naar het prikmoment komen maar neem je telefonisch contact op met je huisarts (of wachtarts in het weekend via het nummer 1733). 

Doelgroepen

Groep 1:

– personen met een risico op complicaties: zwangere vrouwen, chronische zieken (vanaf de leeftijd van 6 maanden) zoals hartziekten, longziekten (astma en COPD), obesitas, een lever- of nierziekte of een spierziekte

– personen met een leeftijd boven 65 jaar

– personen die verblijven in een instelling

– personen onder langdurige aspirinetherapie 

Groep 2:

– personen werkzaam in de zorgsector 

Groep 3:

– personen die onder hetzelfde dak wonen als groep 1 of die zorg dragen voor kinderen jonger dan zes  maanden

Groep 4:

– Ook vanaf 50 jaar kan het zinvol zijn om u te laten vaccineren