Griepvaccinatie

Dit is een oproep voor de griepvaccinatie.

Echte griep is geen “erge verkoudheid”: echte griep is een ernstige ziekte waardoor jaarlijks heel wat mensen sterven, ook in België.

Een spuitje biedt bescherming tegen de griep en meer nog tegen zijn ernstige complicaties zoals longontsteking, wat vaak behandeld moet worden in het ziekenhuis. Mensen die ingespoten worden hebben dus minder kans om ziek te worden wanneer de griep zich aanbiedt (meestal pas in december, januari en februari).

Het spuitje zelf veroorzaakt weinig hinder; wat roodheid en jeuk op de insteekplaats zijn steeds mogelijk. Een allergische reactie is uiterst zeldzaam. Van het spuitje zelf word je niet ziek.

 

Voorschrift

Bent u 50 jaar of ouder dan kan u zonder voorschrift, maar met uw identiteitskaart terecht bij uw apotheker

Bent u jonger dan 50 jaar en behoort u tot de risicogroep (zie onderaan bij “prioritaire groepen“) dan kan u het voorschrift

– ophalen in de praktijk of

– digitaal en veilig ontvangen via het Helena-platform, zo vermijdt u een nodeloze verplaatsing.  Kijk op de pagina starten met helena, voor extra ondersteuning.

 

Prikmomenten

Het spuitje wordt best gegeven tussen midden oktober en midden december.

U dient dit spuitje af te halen bij uw apotheek met een voorschrift (en te bewaren in de koelkast). Dit voorschrift en een afspraak kan u telefonisch aanvragen bij het secretariaat of tijdens een consultatie. We voorzien speciale prikmomenten om de drukte in de praktijk aan te kunnen. Deze momenten dienen enkel om het vaccin te laten zetten, voor andere vragen of voorschriften komt u gewoon op consultatie. Tijdens deze momenten wordt alleen het remgeld aangerekend. Breng hiervoor uw identiteitskaart mee. Als u om andere redenen een consultatie heeft in de periode van half oktober tot half december kunt u uw vaccinatie dan laten zetten.

Dr. Mirella Van der Wilt: 31/10 (vm) – 1/11 (vm) – 7/11 (vm) – 8/11 (vm) – 21/11 (vm) – 22/11 (vm)

Dr. Stijn Festraets: 17/10 (vm) – 24/10 (nm) – 28/11 (vm)

Dr. Peter Van Eenoo: 24/10 (vm) – 21/11 (vm)

Dr. Anouk Dieleman: 14/11 (vm + nm) – 16/11 (avond) – 20/11 (avond)

Dr. Christophe Mortelmans: 24/10 (vm) – 28/11 (vm)

Dr. Helena Buys: 31/10 (vm) – 14/11 (vm) – 4/12 (avond) 

Dr. Noémie Schenk en Dr. Ans Van Grunderbeek: 17/10 (vm) en 10/11 (vm)

Extra aandacht: indien u klachten heeft van verkoudheid, hoest, keelpijn, loopneus, geur- of smaakverlies, koorts mag u niet naar het prikmoment komen, maar neem je telefonisch contact op met je huisarts (of wachtarts in het weekend via het nummer 1733).

 

Prioritaire doelgroepen

 • Groep 1:
  personen met een risico op complicaties: zwangere vrouwen, chronische zieken (vanaf de leeftijd van 6 maanden) zoals hartziekten, longziekten (astma en COPD), obesitas, een lever- of nierziekte of een spierziekte
  personen met een leeftijd > 65 jaar
  personen die verblijven in een instelling
  personen onder langdurige aspirinetherapie)
 • Groep 2: personen werkzaam in de gezondheidssector
 • Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als groep 1 of die zorg dragen voor kinderen jonger dan 6 maanden

Ook vanaf 50 jaar kan het zinvol zijn om u te laten vaccineren.